Испания и Венецуела искат кръгла маса ЕС-Латинска Америка
Испания и Венецуела искат кръгла маса ЕС-Латинска Америка / снимкa: БГНЕС

Президентът на Венецуела Уго Чавес и премиерът на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро предложиха да бъде организирана кръгла маса ЕС-Латинска Америка, на която да бъде обсъдена директивата на ЕС за репатриране на нелегални имигранти, предаде Франс прес, цитирана от БГНЕС.

"Добре е да бъде организирана кръгла маса между Европа, Испания, Португалия и Южна Америка за тази директива", заяви Чавес на съвместна пресконференция в Мадрид с испанския премиер. Сапарето заяви, че е за организирането на подобен форум, за да се даде "адекватно обяснение" на директивата, "за да участваме в този нов сценарий на общата политика в областта на имиграцията", каза още той.

"Дебатите трябва да бъдат проведени в рамките на закона и на човешките права", заяви Чавес. Директивата, която бе одобрена от Европейския парламент, има за цел да хармонизира условията за експулсиране на нелегални имигранти в страните от ЕС. Тя разрешава нелегалните имигранти да бъдат задържани до 18 месеца и да им бъде забранявано да влизат на територията на държавите членки на ЕС за период от пет години.