/ iStock
Нов испански закон за хуманно отношение към животните, влязъл в сила в петък, забранява използването им за развлекателни дейности, причиняващи болка и страдание, но разрешава бикоборството и лова с кучета, предаде Асошиейтед прес.

Първото специално законодателство за правата на животните в Испания има за цел да се преустановят злоупотребите. Разпоредбата е насочена по-специално към лошото отношение към домашните животни, като въвежда глоби в размер до 200 000 евро.

Тя забранява продажбата на домашни любимци във физически магазини или онлайн, но им се дава гратисен период, за да намерят дом на животни, с които вече разполагат. 

В бъдеще ще бъде разрешено да се купуват домашни любимци само от регистрирани развъдници. Новите правила позволяват на животни да влизат в повечето заведения, включително в ресторанти и барове.

Законът забранява използването на диви животни в цирковете и дава на собствениците шест месеца да се съобразят с него. Той позволява на зоологическите градини да продължат да използват морските бозайници в представленията си с делфини, докато животните не умрат. 

Борбите с бикове се считат за част от културното наследство на Испания. Предложение за включване на ловните кучета в разпоредбата предизвика протест в някои селски общности и правителството се отказа от него.

Испански правителствени данни показват, че в страната се отглеждат около 29 милиона животни като домашни любимци, повечето от които са кучета. Всяка година обаче около 300 000 от тях са изоставени, а около една трета от тях - умъртвени.

Законът има за цел също така да въведе задължителна застраховка и регистрация на домашните любимци, както и обучение на собствениците. Тези изисквания и други правни аспекти бяха забавени, тъй като все още не са изготвени подробни административни процедури заради липсата на редовно правителство в Испания.

Общите избори в страната през юли се оказаха безрезултатни и политическите партии водят преговори за създаване на коалиция, припомня Асошиейтед прес.
Теодора Славянова/БТА