/ iStock/Getty images
Британският министър-председател Риши Сунак обяви, че Американските булдози (American XL bully) ще бъдат забранени до края на годината, след като човек беше убит при поредно предполагаемо нападение в четвъртък, пише Reuters.

Съобщението дойде по-малко от седмица, след като едно от набитите, мускулести кучета беше замесено в нападение срещу 11-годишно момиче, отивало до магазините със сестра си в английския град Бирмингам.

Обявявайки плана, Сунак каза, че "споделя ужаса на нацията“ по отношение на поредица от сериозни нападения на кучета.

"Ясно е, че не става дума за шепа зле обучени кучета, това е модел на поведение и не може да продължава“, отсече Сунак във видео съобщение.

По думите му, мъж е бил убит в четвъртък в Централна Англия при нападение на Американски булдог. Полицията съобщи, че мъж е бил арестуван по подозрение за непредумишлено убийство.

Според кампанията Bully Watch, която се застъпва за забраната за продажба и развъждане на големи бойни кучетата, породата е отговорна за повече от половината от всички фатални атаки на кучета във Великобритания миналата година.

Тези кучета първоначално са били развъждани от американски питбул териери и американски стафордширски териери и са се появили за първи път в Обединеното кралство "около 2014 или 2015 г.“, като броят им нараства бързо през последните години, каза групата за кампанията.

Сунак е помолил полицията и експертите да намерят всички такива животни, което ще е първата стъпка, преди да се надява те да бъдат забранени до края на годината.

Редица британски благотворителни организации за защита на животните, включително RSPCA, заявиха тази седмица, че забраната на конкретни породи не е решение.

В съвместно изявление те вместо това обвиниха "безотговорното развъждане, отглеждане и собственост" и заявяват, че правителството вместо това трябва да се съсредоточи върху "регулациите за контрол на кучетата и върху насърчаването на отговорно притежаване и обучение на кучета".
Агенция "Фокус"