Искат откуп за отвлеченото 3-годишно британче в Нигерия
Искат откуп за отвлеченото 3-годишно британче в Нигерия / netinfo

Похитителите на 3-годишното британско момиченце Маргарет Хил, отвлечено в четвъртък сутринта в петролната столица на Нигерия Порт Харкорт, искат пари за свободата му, предадоха световните агенции, цитирайки Олучи Хил, майката на детето, която е нигерийска гражданка.

Госпожа Хил отказа да посочи каква сума са поискали похитителите от нея. Тя каза, че ще съобщи сумата само на органите, заели се с издирването на момиченцето.

Олучи Хил допълни, че похитителите са поискали бащата на детето доброволно да стане техен пленник и тогава те ще пуснат малката Маргарет.

Същевременно началникът на полицията на нигерийския щат Ривърс, комисар Феликс Угбауду каза, че разполага с информации къде е държано в плен похитеното дете и уточни, че малката Маргарет може да бъде освободена до 24 часа.

Британското външно министерство призова още в петък детето да бъде пуснато на свобода.

Президентът на Нигерия Умару Муса Ярадуа нареди на службите за сигурност да направят всичко необходимо, за да върнат Маргарет жива и здрава на родителите й.

Нигерийските издания коментират широко отвличането на детето и отбелязват, че това ще накърни имиджа на страната.

Групировката Движение за освобождението на делтата на Нигер, отговорно за отвличането на близо 200 чужденци в богатия на нефт район на делтата на река Нигер, нарече похищението на малката Маргарет ужасно деяние.

Засега нито една въоръжена групировка не е поела отговорност за отвличането.

Маргарет беше извадена насила от петима въоръжени мъже от колата, с която пътуваше в Порт Харкорт към училището си в четвъртък сутринта, припомнят агенциите.