Доналд Тръмп пришпори адвокатите си за броенето на гласовете в ключови щати
Доналд Тръмп пришпори адвокатите си за броенето на гласовете в ключови щати / getty images
Президентът Доналд Тръмп активизира своя екип от юристи в ключовата фаза от преброяването на гласовете, които биха му осигурили втори мандат чрез съдебни искове - към момента в 3 щата: Пенсилвания, Мичиган и Джорджия. Изборният му екип подаде иск за спиране на броенето на гласовете в щата Пенсилвания, където той води към момента с 52 процента срещу 46,7% за Байдън при 84% обработени бюлетини, като остават още над един милион бюлетини.

Преди това пък хората му поискаха от съда и спиране на преброяването в друг стратегически щат – Мичиган, където за победител бе обявен Байдън с 1,2% повече от Тръмп.

За иска по отношение на Пенсилвания Джъстин Кларк, заместник-мениджър на кампанията на сегашния президент, обясни, че искът е подаден, за „да се спрат представители на демократите в изборите от прикриване на преброяването и обработването на бюлетините от нашите републикански наблюдатели".

Искът в Мичиганския съд на хората на Тръмп цели да спре преброяването на бюлетините докато не им бъде осигурен значителен достъп (до местата, на които се броят бюлетините - бел. ред).

От щаба на президента изискват още да прегледат „онези бюлетини, които вече са били отворени и преброени, докато не сме имали достъп".

Според ръководителя на кампанията на Тръмп - Бил Степиън, неговите екипи не са имали достъп до няколко места в Мичиган, за да наблюдават отварянето на урните и преброяването на бюлетините, допълва Франс прес.

Мичиган бе сред сензационните и решаващи победи на Тръмп на предишните избори през 2016 г.


Пак в сряда последва и трета жалба – този път в Джорджия. По думите на Джъстин Кларк от изборния екип на Тръмп – заради готвена шашма и конспирация от демократите в щата. „Направихме го, за да попречим на демократите в избирателните комисии да прикриват процеса на преброяването и обработката на бюлетините от наблюдателите-републиканци“, обясни той и добави, че временното спиране на преброяването на гласовете ще продължи „докато нямаме нормално ниво на прозрачност и републиканците не се убедят, че преброяването на гласовете става открито и законно“.