Иранският флаг вече няма да се спуска наполовина
Иранският флаг вече няма да се спуска наполовина / netinfo

Иранското правителство реши повече да не спуска националния флаг наполовина, тъй като на него е изписана думата "Аллах", съобщи Франс прес, като цитира ирански медии.

Вицепрезидентът Парвиз Давуди нареди на администрацията и държавните органи да се придържат към това решение.

"На иранския национален флаг са изписани думите "Аллах е най-велик" и "Няма друг бог освен Аллах". По тази причина трябва да се уважава светостта на знамето и повече да не се спуска наполовина," каза Давуди.

Иранската полиция засилва от понеделник кампания срещу жените, които не се забулват по правилата и имат "западни" прически, съобщава АФП. "Полицията ще предприема мерки срещу жените, които носят твърде къси панталони, плътно прилепнали манта и ризи със западни маркови знаци и западни прически," заявил началникът на полицията на Техеран Ахмад Реза Радан пред агенция ИРНА.

"От задържаните ще се изисква да ни посочват търговските обекти, където са купили дрехите си и фризьорските салони, където са направили прическите си, за да ги затваряме," добавил Радан. На първо време задържаните ще получават предупреждение и имената им ще се вписват в списък. "При следващо провинение няма да има прошка," казал той.

От началото на кампанията през април хиляди жени получават предупреждения, а някои са викани на разпит в полицията за нарушение на правилника за благопристойно облекло. Досега кампанията не е дала очакваните резултати, въпреки че нарушенията се преследват много по-строго, отколкото през последните години.

Независимо дали са иранки или чужденки, жените трябва да спазват правилата на ислямското облекло след ислямската революция през 1979 година. През последните години обаче имаше известно освобождаване на нравите, особено при забулването, отбелязва АФП.