Иран продължава да обогатява уран
Иран продължава да обогатява уран / netinfo

Иран продължава да развива програмата си за обогатяване на уран и отказва да сътрудничи с Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) за уреждане на проблемите, свързани с тази програма. Това предаде Франс прес, като цитира доклад на МААЕ.

Според АП в доклада се казва, че експерти на агенцията на ООН за ядрен надзор са открили в иранска инсталация за преработка на ядрени отпадъци следи от плутоний и високо обогатен уран и са поискали обяснение от Техеран. Докладът, изготвен за срещата на 35-членната МААЕ идната седмица, посочва също, че ако Иран не увеличи прозрачността около ядрените си програми агенцията не може да потвърди верността на иранските твърдения, че тези програми не са с военна цел, посочва АП.

Иран не допуска проверки на МААЕ въпреки заплахата от санкции на ООН, се казва още в доклада, цитиран от Ройтерс. МААЕ и занапред няма да постигне напредък в усилията да провери дали Иран разполага със забранени ядрени материали, ако Техеран не осигури необходимата прозрачност, се посочва в доклада.