Иран протести
Иран протести / БГНЕС
Властите в Техеран често сочат с пръст влиянието на виртуалната мрежа върху организираните форми на обществено недоволство
Иранските власти прекъснаха мобилния интернет достъп до чуждестранни сайтове в няколко провинции ден преди евентуални нови протести, съобщи днес иранската информационна агенция ИЛНА, цитирана от Ройтерс.

Публикации в социалните медии и роднини на убити при протестите срещу вдигането на цените на бензина миналия месец призовават за провеждането утре на нови протести и възпоменателни церемонии.

Кървави протести в Иран: Най-малко 143 убити

ИЛНА цитира добре осведомен източник от министерството на информационните и комуникационните технологии, според когото прекъсването е било разпоредено от "органите по сигурността" и обхваща провинциите Алборз, Кюрдистан и Занджан в Централен и Западен Иран и Фарс на юг.

Според източника е възможно още провинции да бъдат засегнати от прекъсването на мобилните международни връзки, отбелязва ИЛНА.

САЩ призова Twitter, Facebook и Instagram да блокират официалните акаунти на Иран

През ноември Иран спря Интернета за около седмица, за да подпомогне потушаването на протестите срещу повишаването на цените на горивата, които се превърнаха в политически. Те предизвикаха най-кървавото потушаване в 40-годишната история на Ислямската република.

Блокирането на Интернет лишава от възможност протестиращите да публикуват видеоматериали в социалните медии, за да привличат поддръжници, а също така да получават достоверна информация за мащаба на протестите.
БТА