Иран няма да спре да обогатява уран
Иран няма да спре да обогатява уран / netinfo

Иранското правителство е уведомило шесторката международни посредници, че няма да приеме главното им изискване да прекрати обогатяването на уран, въпреки заплахата от международни санкции, съобщава днес в. "Вашингтон пост", позовавайки се на високопоставени европейски и американски представители.

Според дипломати във Вашингтон, Техеран и европейски столици, иранското правителство е готово да започне преговори и да обмисли замразяване на програмата, но няма да приеме замразяването като предварително условие за перговорите, пише електронното издание на вестника.

Али Лариджани, главният представител на Иран за преговорите за ядрената програма, информирал по телефона за решението външнополитическия представител на Европейския съюз Хавиер Солана през уикенда. Двамата вероятно ще се срещнат отново днес, заедно с представители на Франция, Великобритания, и Германия, за да обсъдят иранската позиция. Американски представители предупредили, че ще настояват за строги финансови санкции срещу Техеран и очакват подкрепа от Европа.

Иранската позиция е почти идентична с първоначалната реакция на Техеран на предложението на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия, включващо пакет от икономически и политически инициативи, отбелязва "Вашингтон пост". Американски, френски и британски дипломати, на които се позовава изданието, заявили вчера, че след като научили за намеренията на Иран, стигнали до заключението, че иранското правителство просто печели време, за да напредне с ядрената си програма.

Президентът Джордж Буш каза вчера, че ще изчака формалния отговор на Техеран, но предвиждайки отказа, призова ООН да реагира твърдо. "Трябва да има последици, ако някой се подиграва със Съвета за сигурност на ООН", са думите му, цитирани от "Вашингтон пост".

Според изданието дори някои от най-близките съюзници на САЩ изразили загриженост, че ситуацията се усложнява от неотдавнашните боеве в Ливан между Израел и шиитската милиция Хизбула, подкрепяна финансово и военно от Иран. "Иранците са изключително самоуверени след изхода от конфликта", казал европесйки дипломат, настоял за анонимност. по думите му, оста Сирия-Иран-Хизбула се е превърнала "от дребен играч в главен герой на арабския свят".

Според "Вашингтон пост" дипломати от Германия, Великобритания, Франция и САЩ на конференция по телефона вчера се договорили да поискат въвеждането на санкции срещу Иран. /БТА/