Иракски специални части прочистват сгради в Източен Мосул
Иракски специални части прочистват сгради в Източен Мосул / Guliver/Getty Images

Иракските специални сили прочистват сгради в завзетите вчера от тях квартали в Източен Мосул, след като изтласкаха оттам бойците на "Ислямска държава", предаде АП.

Води се битка за последния град, който дели настъпващите иракски сили от районите на север, където са се укрепили бойци на "Ислямска държава". Иракският премиер, който посети източния фронт, обеща на жителите на Мосул, че скоро ще бъдат свободни.

Днес двете страни продължиха да се обстрелват с минохвъргачки и автоматично оръжие. Иракските сили използваха и артилерия. Най-ожесточени бяха сраженията в квартал Ал Бакр.

Иракските сили влязоха в последното голямо селище преди Мосул

"Ислямска държава" е в центъра на града и трябва да сме много внимателни при напредването на силите ни. Районите пред нас са все по-гъсто населени и за правителствените сили ще е изпитание избягването на нови военни и цивилни жертви, каза ген.-майор Сами ал Ариди от иракските специални сили.

Докато той говореше, десетки цивилни в районите Тахрир и Захара излязоха от домовете си, някои от тях с бели знамена, и се насочиха към войските, за да бъдат изведени от бойното поле.

Специалните сили предприеха щурм в две направления към центъра на Мосул, при което се завързаха най-тежките улични боеве с бойци от ИД от началото на офанзивата за отвоюване на града преди три седмици. В боевете бяха убити най-малко седем войници от специалните сили. Вчера силите бяха атакувани от поне седем атентатори самоубийци с коли бомби. Петима от тях бяха убити преди да осъществят замисъла си.

В Мосул джихадистите минират улици и мостове

Очаква се операцията по връщане на правителствения контрол над Мосул да продължи седмици, а може би и месеци. В града все още остават около 1 милион мирни жители, което усложнява напредването на иракските сили. Джихадистите са изтласкали хиляди цивилни жители към по-вътрешните части на града, за да ги използват като жив щит.

Правителствените сили отбелязаха напредък и южно от Мосул. Днес техни части щурмуваха позиции на ИД в град Хамам ал Алил край река Тигър, на около 15 км от най-южните части на Мосул.

Битката за този град е много важна, защото това е последното населено място, което дели иракските войски от Мосул по това направление. В съобщение на иракските военни се казва, че силите за сигурност са издигнали иракското знаме върху една от правителствените гради в града, но не се казва, дали той вече изцяло е под техен контрол.

Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в иракския град Мосул

Иракският премиер Хайдер ал Абади посети днес източния фронт и заяви, че носи послание на жителите на Мосул, "които са заложници в ръцете на Даеш", че скоро ще бъдат освободени.

Според Абади напредъкът в започналата преди три седмици кампания е по-бърз, отколкото се е очаквало. Той предупреди обаче, че настъпващите към Мосул се натъкват на яростна съпротива, самоубийствени атентати с коли бомби, снайперистки огън и крайпътни бомби и това може да забави иракските сили.

Източник: БТА