Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в иракския град Мосул
Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в иракския град Мосул / БГНЕС, архив

Около 600 000 деца са сред цивилните, хванати в капан в иракския град Мосул, съобщи неправителствената организация "Спасете децата" (Save the Children), цитирана от Франс прес.

Тя поиска да бъдат отворени хуманитарни коридори, за да може цивилното население да напусне Мосул - града-крепост на Ислямска държава, който иракските войски се готвят да отвоюват.

Иракски военни части навлязоха за първи път в самия град Мосул

"Това е ключов момент, в който трябва да бъдат защитени децата и да бъдат отворени сигурни пътища, за да може около 1,5 милиона цивилни, сред тях 600 000 деца, да напуснат безопасно града", заявява организацията.

"Не можем да чакаме в Мосул да се възпроизведе ситуацията в Алепо. Все още можем да изтеглим децата от зоната на боевете".

Близо две седмици след началото на голямото настъпление иракските войски навлязоха днес във втория град на Ирак и започнаха истинската битка за Мосул, превзет през 2014 г. от ИД, напомня АФП.

Убиха високопоставен терорист в Мосул

Според повечето оценки в Мосул има над един милион цивилни, хванати в капан, но не е възможно техният брой да се определи точно след две години господство на ИД.

Източник: БТА