бурка
бурка / Thinkstock/Getty Images
Полицията в иракския град Мосул забрани на жените да носят забрадките "никаб", покриващи цялото лице без очите, в районите, освободени от "Ислямска държава".

Лъжата за бурката: Само жените на Мохамед трябвало да се забулват
 
Мярката е продиктувана от съображения за сигурност, тъй като има опасност облеклото да се използва за проникване от членове на екстремистката милиция, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха нареждане на шефа на полицията в северната провинция Нинава - Уатик ал Хамдани.

Мароко забрани производството и продажбата на бурки

"Решението е взето след опити за проникване на елементи от ИД, дегизирани в женско облекло", се посочва в изявлението на полицейския началник. Радикалната групировка превзе Мосул, който е столица на провинция Нинава, с внезапно нападение в средата на 2014 г. През януари Ирак обяви "освобождаване" на източната част на града, припомня ДПА.

Как могат да се премахнат бурките според арабист

Забраната за носене на никаб важи на обществени места, по централните улиците и площадите на Мосул, както и на пазарите, посочва ТАСС. Управлението на полицията обясни, че "бойците от ИД, чиито мишени са мирни граждани, се появяват, преоблечени в женски дрехи и с никаби, за извършване на терористични актове на места, където се струпват жители в Мосул".


 
БТА