Гюнтер Йотингер
Гюнтер Йотингер / БГНЕС
Американският президент играе с Европейския съюз играта "разделяй и владей" и страните членки на съюза не бива да се поддават на тази тактика, заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер, цитиран от Ройтерс.

На първо място трябва да внимаваме да не приемем тази игра, каза германецът Йотингер пред радио "Дойчландфунк".

Тръмп предприе поредица унищожителни нападки срещу Германия - най-голямата икономика в ЕС. Той нарече ЕС проводник на германските интереси и предрече, че още страни от съюза ще гласуват за напускане, както направи Великобритания през юни миналата година.

Великобритания обяви плана си за излизане от ЕС

Тръмп предупреди германските автомобилостроители, че ще наложи мито от 35 процента върху внасяните на американския пазар коли. Неговият висш съветник обвини Германия, че използва "скандално заниженото" евро, за да печели предимство пред САЩ и собствените си партньори от ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли това обвинение, като подчерта, че за еврото отговаря Европейската централна банка, а Германия зачита независимостта й.

Меркел отговори на Тръмп: Европейците държат съдбата в ръцете си

Меркел беше най-добрият европейски съюзник на бившия американски президент Барак Обама, който я обяви за "изключителен партньор" при прощалното си посещение в Берлин през ноември миналата година. При Тръмп отношенията рязко се влошиха.

Йотингер призова ЕС да бъде самоуверен в отношенията си с Тръмп. "Разполагаме с най-големия пазар. Като отбор сме по-силни", изтъкна той.
БТА