Ваксинацията с препарата на AstraZeneca бе временно спряна у нас и в десетки други страни от ЕС
Ваксинацията с препарата на AstraZeneca бе временно спряна у нас и в десетки други страни от ЕС / Gulliver/Getty Images
ЕМА: Ваксината на AstraZeneca срещу COVID е "безопасна и ефективна"
От утре, 19 март, у нас се възобновява имунизирането срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca. Това съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) маг.-фарм. Богдан Кирилов на брифинг за становището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) относно безопасността на оксфордската ваксина.

Днес той издаде заповед, на чието основание от утре ще бъде възобновена имунизацията с оксфордската ваксина. “Всички, които са записани в електронния регистър за ваксинация, ще бъдат уведомени чрез СМС или имейл кога да се явят в съответния пункт за имунизиране срещу COVID-19”, коментира заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.



"Има официално становище на Европейската агенция по лекарствата, което потвърждава ефикасността и безопасността на ваксината на AstraZeneca и съотношението полза-риск продължава да бъде положително. Няма проблем и всички държави членки на ЕС да продължат да прилагат ваксината на AstraZeneca в условията на пандемията", каза Богдан Кирилов.


Той уточни, че заповедта за блокиране ще бъде отменена и още от утре ваксината на AstraZeneca ще може да бъде прилагана у нас, както и във всички останали страни в ЕС. "В ИАЛ също извършихме анализи, които потвърждават, че няма проблеми в качеството на ваксината и беше направен анализ на една от партидите

От утре стартира работата отново на електронната система за записване и ваксинирането на лицата, които бяха записани през електронния портал, добави зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на брифинга.

„Още тази вечер ще известим и утре сутринта тези от лицата, които бяха записани за 12 март за ваксиниране, за да могат утре да се явят във ваксинационните центрове и да получат своята първа доза от ваксината. Създадена е организация чрез вкасинациионните центрове и районните здравни инспекции. Количествата от ваксината ще бъдат предоставени на съответните места. Допуска се, ако има хора, които няма да се явят утре, да бъдат ваксинирани и допълнителен брой лица, които се явят или са записани за съседни дни 12-13 март, посочи още зам.-министър Жени Начева.

Богдан Кирилов посочи също, че не установена връзка между ваксината на AstraZeneca и смъртта на жената в Пловдивско.

„Беше направен анализ на една от партидите. Имаме и заключението съдебно-медицинската експертиза за случая от Пловдив на починалата жена. Не се наблюдават тромбози. Няма причинно-следствена връзка, която да казват медицинските експерти.

Директорът на дирекция „Проследяване на лекарствената безопасност и клинични изпитвания“ към ИАЛ и представляващ България в Комитета по проследяване на лекарствената безопасност към ЕМА д-р Мария Попова посочи, че  Комитетът е излязъл с четири заключения: ваксината на AstraZeneca е безопасна, при нея има положително съотношение полза-риск, няма партиди, при които да е установено отклонение в качеството и които да бъдат причина за нежелани реакции. От думите ѝ стана ясно, че тромбоемболичните събития, свързани с употребата на ваксината, са изцяло отхвърлени.  Проучването и наблюдението над ваксината ще продължи, за да се изключат и най-малките съмнения.