/ Thinkstock/Getty Images
"Комунистът Вороненков привлече огъня към себе си"; "Изстрели в Киев"; "Последна ли е тази жертва?"; "От криза към криза: какво означава за Киев убийството на Вороненков" - под такива заглавия руският печат отразява днес разследването във връзка със смъртта на бившия руски депутат Денис Вороненков, застрелян вчера в украинската столица, съобщи Би Би Си.

Киев свързва убийството с разследването по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович и с делото за контрабанда срещу висши служители от руската Федерална служба за сигурност (ФСС), пише "РБК". Москва настоява, че Русия няма нищо общо с покушението.

Бивш руски депутат беше застрелян в Киев

Вестникът припомня, че срещу Вороненков са имали претенции и руските правоохранители, и бивши агенти от силовите структури. Според федералното следствие през 2010-2011 г. той в сговор с други лица незаконно е продал сграда - собственост на сладкарската фирма "Тома". В делото фигурират и бивши служители от ФСС, измамени от Вороненков, който прибрал голяма част от сумата за тази афера зад гърба им. "РБК" уточнява, че името на бившия депутат се споменава и в други криминални дела.

"Новая газета" вече писа, че Вороненков бил замесен и във фалшификации на изборите за Държавна дума през 2011 г., а сред депутатите бил известен като влиятелен човек, отбелязва Би Би Си.

Повечето запитани от вестника руски депутати смятат, че убийството може да е провокация от страна на Украйна. Според сенатора Олег Морозов обаче това е твърде примитивна версия. Ако оставим настрана политическите версии, остават "или поръчка на кредитори, или (някаква) лична история", коментира той.

"Комерсант" разглежда евентуалните последици от убийството. След като Киев обвини руските власти в тероризъм, може да въведе и визов режим с Русия, заявяват събеседници на изданието. "Не бих изключил визов режим и скъсване на дипломатическите отношения", казва украинският политолог Вадим Карасьов.

Убиецът на бившия руски депутат е починал

Разследването на убийството и на евентуалното руско участие в него ще покаже дали руските тайни служби са готови да дадат прозрачни и разбираеми отговори на трудните въпроси или пък се стремят да запазят зловещия си ореол на меч, с който държавата раздава възмездие, пише в редакционен коментар "Ведомости".

"Най-добрият начин Русия да докаже, че не е замесена в убийството, би било активно да съдейства на Украйна за открито и гласно разследване на престъплението. Това обаче изглежда слабо вероятно", добавя всекидневникът.
БТА