Илон Мъск неочаквано поиска от калифорнийски съд да оттегли съдебното дело срещу OpenAI и нейния ръководител Сам Алтман, в което ги обвиняваше, че са изоставили основополагащата мисия на фирмата да разработва изкуствен интелект (AI) в полза на човечеството, пише BBC.

В молбата, подадена от адвокатите на мултимилиардера, се иска прекратяване на делото, което се води от няколко месеца, без да се посочва причина за този ход и „без да се засяга“, което означава, че г-н Мъск все още може да го възобнови на по-късен етап.

(Видеото е илюстративно: Първият човешки мозъчен имплант на Мъск претърпя сериозен БЪГ!)

Шефът на Tesla подаде иск срещу OpenAI в края на февруари тази година, твърдейки, че компанията, за чието основаване той е помогнал през 2015 г., се е отклонила от алтруистичните си цели и се е фокусирала върху печеленето на пари.

OpenAI възрази, че г-н Мъск и преди е подкрепял идеята за структура с цел печалба и дори е предложил сливане с неговата фирма за електрически автомобили Tesla.

Враждата се засили по-рано тази седмица, след като Apple представи партньорство с OpenAI за подобряване на гласовия асистент Siri и операционните системи с чатбота ChatGPT на OpenAI.

След съобщението г-н Мъск публикува няколко съобщения в своята социална медийна платформа X, известна преди като Twitter, в които разкритикува партньорството.

Един от постовете завършваше с думите: "Apple няма представа какво всъщност се случва, след като предаде данните ви на OpenAI. Те ви продават на безценица."

Въпреки това инвеститорите изглежда приветстваха новината, тъй като пазарната стойност на акциите на Apple се повиши до рекордно високи стойности от над 3 трлн. долара.

През юли 2023 г. г-н Мъск основа своя собствена компания за изкуствен интелект, наречена xAI, която според него ще има за цел да „разбере реалността“.

През ноември същата година xAI стартира Grok, чатбот с „малко хумор“, в опит да се конкурира с такива като ChatGPT.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
BBC