Илияна Йотова
Илияна Йотова / пресцентър, Президенството
„Най-голямата награда за всеки учител са успехите на неговите ученици. Но освен знанията, трябва да дадем на децата си любовта към България. Най-ценното признание за вашия труд, отдаденост и енергия, уважаеми учители, открих в думите на един от вашите възпитаници: Всеки път, когато посещавам българското училище, се чувствам по-близко до родния ми дом България.“ С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към учителите от Български детски хор и училище „Гергана“ – Ню Йорк и ги награди с плакат на вицепрезидента. Това съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
 

Илияна Йотова
пресцентър, Президенството


 
Вицепрезидентът бе гост на концерт-спектакъла „Дойдох! Изпях! Победих!“ на Класа по музикален театър. Учениците представиха оригинална драматизация на български език по 13 известни бродуейски песни. След представянето на спектакъла в Българското училище във Виена „Св. св. Кирил и Методий“ децата гостуваха в София. Концертът бе заключителното събитие от честванията на 15-ата годишнина на Български детски хор и училище „Гергана“ в Ню Йорк. По повод годишнината и като признание за професионализма и активната дейност за съхранение и разпространение на българския език и култура Илияна Йотова удостои училището с почетния плакет на вицепрезидента.

Йотова и комисаря по правата на човека към СЕ смятат, че има отстъпление от демократичните норми

 
„През последните няколко години успях да се срещна с наши сънародници в  различни точки на света – от Франция, през Украйна, Молдова, Казахстан, до Сиатъл и Лос Анджелис в САЩ. Извън границите на България почувствах толкова много любов към родината. Докоснах се до малки парченца от България, разпръснати по целия свят. Днес вълнението ми е още по-голямо, защото имам честта да ви посрещна в България, на родна земя и да ви поздравя с „Добре дошли!“, заяви в приветствието си вицепрезидентът Йотова.
 
Илияна Йотова поздрави учителите за нестандартния метод, с който привличат интереса на децата към българския език и българската култура – чрез силата и красотата на музиката.
 
Вицепрезидентът пожела на учителите и родителите заедно да продължават да разказват на децата славната приказка за България, да ги учат да бъдат горди българи. „Съхранявайте и разпространявайте българщината“, призова Илияна Йотова.
 
Вицепрезидентът бе подготвила подарък-изненада за участниците и зрителите – рецитал от актрисата Иванка Шекерова на „Похвално слово за българката“ по стихове на Ивайло Балабанов, в които се възпява силната, непокорна и предана на род и родина Гергана.
 
пресцентър, Президенството