/ iStock/Getty Images
Икономическото доверие в еврозоната през октомври спадна до най-ниското си равнище от близо 2 години поради съществения срив в производствения сектор и в сферата на услугите, показват резултатите от проучване на Европейската комисия, публикувани днес и цитирани от ДПА.

Според очакванията индексът на икономическото доверие се понижава до 92,5 пункта през този месец при 93,6 пункта през септември. Нивото му през октомври е най-ниското от ноември 2020 г.

Намаленото доверие в производствения сектор и в сферата на услугите само частично е компенсирано от леко подобрение на потребителското доверие и на слабото му повишаване сред участниците в търговията на дребно, сочат данните от изследването.

НС възложи на правителството да ускори процеса на приемане на еврото у нас (ОБЗОР)

В сектора на промишлеността индексът на икономическото доверие достига ниво от -1,2 пункта и е на най-ниското си равнище от януари 2021 г., отбелязвайки понижение за осми пореден път. Очакванията на икономисти бяха индексът да се понижи много по-сериозно - до -1,8 пункта, при ниво от -0,3 пункта през септември. 
Налице е значително влошаване на оценката на мениджърите за текущото равнище на поръчките, отбелязва ДПА.

В еврозоната индексът на потребителското доверие се повишава до -27,6 пункта през октомври, което е повишение в сравнение с рекордното ниското му равнище от -28,8 пункта през предходния месец. 

Индексът на доверието нараства и в строителния сектор през октомври - до 2,6 пункта при 1,8 пункта през септември на фона на съществено по-оптимистичните очаквания на мениджърите в бранша за необходимостта от наемането на още работници и служители.
БТА