/ Thinkstock/Getty Images
Джихадистката групировка "Ислямска държава" заяви, че нейни бойци са превзели от талибаните прочутия пещерен комплекс Тора Бора в Източен Афганистан, където се е укривал ликвидираният впоследствие лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Снощи радио "Халифат" на ИД съобщи на езика пущу, че черният флаг на групировката се вее над Тора Бора и че нейни бойци за превзели няколко местности наоколо и са приканили избягалите от боевете селяни да се върнат по домовете си.

Убили лидера на "Ислямска държава" в Сирия?

Талибаните потвърдиха съобщението на ИД.

Техният говорител Забиула Муджахид първоначално отхвърли тези твърдения, като заяви пред АП, че те са изтласкали джихадистката групировка от заемана от нея територия в района.

Впоследствие обаче Муджахид каза пред АФП, че ИД наистина е превзела Тора Бора. "Опитахме се да окажем съпротива, но не успяхме и седем от нашите муджахидини паднаха като мъченици в боевете", заяви той.

"Ислямска държава" плаши с терор и Саудитска Арабия

Муджахид каза още пред АП, че талибаните са убили над 30 джихадисти от ИД. Американски въздушен удар по позиции на талибаните вчера е причинил смъртта на 11 техни бойци и е улеснил ИД, отбеляза той.

Тора Бора е плетеница от пещери, в която бойците на Ал Кайда, водени от Осама бин Ладен, се укриваха след инвазията на оглавяваната от САЩ коалиция в Афганистан след атентатите от 11 септември 2001 г. Според показания на затворник в американския център за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, Куба, след като Бин Ладен напуснал Тора Бора, той първо отишъл североизточната афганистанска провинция Кунар, а после се укрил в Пакистан.

Ислямска държава пое отговорност за атентата в Лондон

Осама бин Ладен бе ликвидиран през 2011 г. в пакистанския гарнизонен град Аботабад при операция на американски командоси.
БТА