Зоната в афганистанската провинция Нангархар, където САЩ извършиха удар с най-мощната си конвенционална бомба, известна като майката на всички бомби, по комплекса от тунели, за които се смята, че се ползват от бойци на ИД
Зоната в афганистанската провинция Нангархар, където САЩ извършиха удар с най-мощната си конвенционална бомба, известна като майката на всички бомби, по комплекса от тунели, за които се смята, че се ползват от бойци на ИД / БГНЕС
Организацията "Ислямска държава" опроверга чрез пропагандната си агенция Амак, че е понесла загуби в американската бомбардировка, извършена вчера в Източен Афганистан, предаде Франс прес.

"Източник от силите за сигурност на Афганистан опроверга пред агенция Амак, че е имало убити или ранени при американския удар в провинция Нангархар", се казва в съобщение на агенцията.

САЩ са нанесли удар с най-мощната си неядрена бомба в Афганистан

Вчера Пентагонът обяви, че е извършил удар в Нангархар с най-мощната си конвенционална бомба, известна като "майката на всички бомби". Бомбата GBU-43 има експлозивна мощ, равняваща се на 11 тона тротилов еквивалент. Тя бе хвърлена по подземен комплекс от тунели и пещери на места клетка на ИД в Ачин в Нангархар. Афганистанските власти съобщиха, че в атаката са били ликвидирани 36 бойци на ИД и че няма жертви сред цивилното население.

По повод на обстрела генерал Даулат Уазири, говорител на афганистанското министерство на отбраната, каза, че нападението е било необходимо, защото комплексът от тунели и пещери е бил изключително труден за превземане от афганистанските сили. На някои места дълбочината е била 40 метра. Според говорителя броят на жертвите от удара може да нарасне, предаде Асошиейтед прес.

Той поясни, че афганистанските сили са опитвали четири пъти да атакуват обекта, но не са постигнали напредък. Пътят, водещ към него, пък бил осеян с мини, заложени от джихадистите.
 

Американското военно министерство разпространи кадри от видео от момента на удара по системата от тунела, за която се смята, че се ползва от бойци на ИД
БГНЕС

Жители на Ачин разказаха, че при експлозията на мощната бомба са се разтресли къщите им. Някои от тях казаха, че одобряват удара, защото ислямистите убивали жени, деца и възрастни хора, като ги принуждавали да сядат върху мини. Жителите на Ачин призоваха афганистанското правителство да използва още по-мощни оръжия срещу ислямистите.

Възможно е Русия да помага на талибаните, допуска US генерал

САЩ смятат, че в Афганистан има между 600 и 800 бойци на ИД, като повечето са в Нангархар.

По повод удара с американската бомба Едуард Сноудън, бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, написа в Туитър, че комплексът от тунели, поразен с нея, е бил построен със средства на самите Съединени щати, предаде ТАСС.

"И тази мрежа от тунели на муждахидините сега ние бомбардираме в Афганистан? Та ние сами платихме за тях", пише Сноудън в Туитър. Към съобщението той добавя и линк към статия на в. "Ню Йорк таймс" от 2005 г. В нея се твърди, че строителството на т.нар. пещери Тора Бора в провинция Нангархар е било финансирано през 80-те години от ЦРУ. Вашингтон тогава помагаше на муждахидините, сражаващи се срещу съветските сили.
БТА