Командващият силите на НАТО в Европа американски генерал Къртис Скапароти
Командващият силите на НАТО в Европа американски генерал Къртис Скапароти / БГНЕС, архив
Командващият силите на НАТО в Европа американски генерал Къртис Скапароти заяви, че е установил нарастване на влиянието на Русия върху талибанските бунтовници в Афганистан и допусна възможността Москва да осигурява военни доставки на талибаните, които увеличават контрола си над райони в Южен Афганистан, предаде Ройтерс.

"Напоследък виждам влиянието на Русия да расте по отношение на сближаване и може би дори доставки за талибаните", каза Скапароти на заседание на комисията за въоръжените сили на Сената на САЩ.

Първи военен контакт на високо равнище между НАТО и Русия от три години

Генералът не даде подробности какви доставки смята, че получават талибаните от Русия или колко пряка роля играе Москва.

Русия отрича да помага на талибаните, но е критична към начина, по който САЩ водят войната в Афганистан, където и Съветският съюз води кървава и пагубна война през 80-те години, отбелязва Ройтерс.

Увеличаването на разходите за отбрана са водещ приоритет за НАТО, заяви Столтенберг

По оценки на САЩ правителствените сили контролират по-малко от 60 процента от територията на Афганистан. Близо половината райони в страната са спорни или са под контрола на талибаните.

Талибански официални представители са заявявали за Ройтерс, че поддържат значителни контакти с Москва поне от 2007 г., но добавят, че участието на Русия не отива отвъд "морална и политическа подкрепа".