/ Gulliver/Getty Images
Японският премиер Шиндзо Абе призова днес от понеделник да бъдат временно затворени училищата в страната, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус, предадоха осведомителните агенции.

"Правителството поставя здравето и сигурността на децата по-високо от всичко", заяви пред журналисти Абе, цитиран от Франс прес. "Отправяме молба всички основни училища, колежи и гимназии (. . .) в страната временно да затворят врати от 2 март до пролетната ваканция", добави той. По принцип пролетната ваканция в Япония започва в края на март. "В различните региони се предприемат усилия да бъде възпрепятствано разпространението на инфекции сред децата", посочи премиерът.

Тръмп: САЩ са готови да се справят в коронавируса

Редица държавни основни и средни училища на северния остров Хокайдо бяха затворени днес, след като губернаторът настоя държавните училища да бъдат затворени за седмица.

Град Осака съобщи междувременно, че затваря детските градини, основните училища и колежите за две седмици, считано от събота. "Извънредно важно е да попречим едно огнище на болестта да създава други и смятаме, че трябва да вземем строги мерки", заяви Шиндзо Абе.

Заразените с новия вирус в Япония са над 900, осем от тях са починали, отбелязва ТАСС.