/ ThinkStock/Getty Images
Япония обяви поредица от мерки във вторник, за да предотврати автомобилни злополуки, причинявани от възрастни шофьори, включително аварийни спирачки и зони, свободни от превозни средства, около училища.

Един от всеки четирима души на възраст над 80 години кара всеки ден автомобил, съобщи правителството, позовавайки се на резултати от проучване.

Провери колко рисков шофьор си!

А през последните месеци Япония беше разтърсена от няколко трагични инцидента, при които възрастни шофьори се врязват в ученици. Има подозрения, че старите шофьори по невнимание са натиснали педала на газта вместо спирачката.

През май кола се вряза в група деца от детска градина в Западна Япония като уби две малки деца и рани други. Предишния месец автомобил, управлявана от 87-годишен мъж, уби майка и тригодишната ѝ дъщеря.

"Не бива да губим време, за да гарантираме, че отиването на децата до училище е безопасно", каза министър-председателят Шиндзо Абе, след като плановете бяха одобрени.

До края на септември Токио ще извърши "инспекция за спешна безопасност" на училищните маршрути и ще насърчи използването на автомобили с устройства за аварийно спиране, за да се противодейства на случайното натискане на педала на газта.

Предлагат тестове за по-възрастните шофьори

Правителството също така ще проучи "различни мерки, включително споделяне на автомобили и въвеждане на автономни превозни средства на пробна основа в планинските райони", каза пред АФП представител на секретариата на кабинета.

Агенцията за национална политика ще обмисли и въвеждането на нова категория шофьорски книжки за възрастни хора, което ще им позволи да оперират само с автомобили, оборудвани с устройства за аварийно спиране.
БГНЕС