Тереза Мей информира, че е получила първа доза от ваксината срещу COVID-19 и призова сънародниците си да сторят същото
Тереза Мей информира, че е получила първа доза от ваксината срещу COVID-19 и призова сънародниците си да сторят същото / Gulliver/Getty Images
Бившата британска министър-председателка Тереза Мей съобщи вчера на страницата си в Туитър, че се е ваксинирала срещу коронавирус.



Току-що ми беше поставена първата доза ваксина срещу коронавируса. Тя е безопасна, ефективна и безболезнена. Направете си и вие, когато ви дойде редът. Само като се защищаваме един друг, можем да преодолее вируса, отбеляза 64-годишната Мей.

Кампанията по ваксиниране във Великобритания започна на 8 декември 2020 г. До 14 февруари, съгласно плановете на правителството, първа доза ваксина получиха 15 милиона души от най-уязвимите групи на населението, от които са и 88 процента от смъртните случаи от COVID-19.

Това са обитатели на домове за стари хора, медицински и социални работници, контактуващи с болни, лица над 70-годишна възраст и хора с крехко здраве.

Сред ваксинираните бяха кралица Елизабет и съпругът й принц Филип, както и престолонаследникът принц Чарлз.

През втория етап от програмата за ваксиниране, който трябва да приключи през май, възможност да се имунизират ще имат всички жители на Обединеното кралство над 50-годишна възраст, а броят на ваксинираните ще надхвърли 30 милиона.

Очаква се в близките седмици да се ваксинира и сегашният премиер - 56-годишният Борис Джонсън, който през април миналата година изкара няколко дни в интензивното отделение с COVID-19. До момента са ваксинирани 19,1 милиона души - почти 29 процента от населението. Властите се надяват до края на юли да бъдат имунизирани всички непълнолетни британци.

След завършването на втория етап от кампанията, възможност да се ваксинират ще имат и хората от 40 до 49 години, после тези от 30 до 39 години и накрая британците на възраст от 18 до 29 години.

В момента във Великобритания се прилагат ваксини на "Pfizer/BioNTecH" и на "AstraZeneca".

Източник: БТА