/ БГНЕС
САЩ и Великобритания потвърдиха, че са извършили удари срещу йеменските хути, като заявиха, че вторият кръг от съвместните им военни действия срещу подкрепяните от Иран бунтовници е в отговор на продължаващите нападения срещу корабоплаването.

Ударите на САЩ и Великобритания в Йемен няма да останат "безнаказани", заплашиха йеменските бунтовници хути, като добавиха, че по тяхната територия са били нанесени 18 удара, предаде Франс прес.

"Тези атаки няма да останат без отговор и наказание", заяви военният говорител на хутите Яхия Сари в пост в "Екс", като уточни, че ударите са били насочени към провинции Сана, Ходейда, Талз и Ал Байда. 

САЩ и Великобритания с нови удари срещу хутите

По-рано днес британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че Лондон ще "продължи да намалява" способността на хутите да извършват нападенията в Червено море, след като Великобритания и САЩ нанесоха нови удари срещу йеменските бунтовници.

"Откакто предприехме действия преди десет дни, хусите извършиха повече от дванадесет атаки срещу кораби в Червено море", подчерта Камерън пред медиите, като нарече нападенията "незаконни" и "неприемливи".

Американските и британските сили предупредиха в съвместно изявление, че са нанесли прецизни удари по склад, ракетни обекти и обекти за въздушно наблюдение на хутите. Общо са били обстреляни осем цели.

Канада, Австралия, Бахрейн и Нидерландия също са подписали това изявление, като "подкрепят" операцията, без да са участвали пряко. Това е втората съвместна операция на британските и американските сили срещу хутите от началото на месеца, припомня АФП. Хутите твърдят, че нападат само израелски и свързани с Израел кораби, в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.
 
Асен Георгиев