САЩ и Великобритания потвърдиха, че са извършили удари срещу йеменските хути, като заявиха, че вторият кръг от съвместните им военни действия срещу подкрепяните от Иран бунтовници е в отговор на продължаващите нападения срещу корабоплаването.

Ударите бяха нанесени по "осем цели на хутите в Йемен в отговор на продължаващите нападения срещу международното и търговското корабоплаване, както и срещу военни кораби, преминаващи през Червено море", заявиха Вашингтон и Лондон в съвместно изявление с други държави, подкрепили военните действия.

"Тези прецизни удари имат за цел да разрушат и намалят възможностите, които хутите използват, за да застрашават световната търговия и живота на невинните моряци", се казва в него и се добавя, че бунтовническата групировка е извършила "поредица от незаконни, опасни и дестабилизиращи" действия след предишните съвместни въздушни удари на САЩ и Великобритания.

Лидерът на хутите: Голяма чест и благословия е да се изправя директно срещу САЩ

Официалната информационна агенция на хутите съобщи за ударите по-рано през деня, като посочи, че те са поразили столицата Сана и други части на страната.

Високопоставен военен служител на САЩ заяви, че ударите са били извършени с комбинация от прецизно управляеми боеприпаси от американски и британски самолети и крилати ракети "Томахоук".

Няма опасения за цивилни жертви в поразените обекти, докато загубите на хутите засега са неизвестни, заяви служителят пред журналисти.

"Насочването беше много специфично и... много целенасочено, за да се преследват възможностите, които те използват, за да атакуват морски съдове в Червено море, Баб ал-Мандаб и Аденския залив. Те не са били умишлено подбрани за жертви - били са насочени към оръжейни системи", добави служителят.

Официалната йеменска информационна агенция "Саба" съобщи, че ударите са нанесени в столицата Сана и в няколко други части на страната, а телевизионният канал на хутите "Ал-Масира" заяви, че четири удара са били насочени към военната база "Ал-Дайлами" северно от столицата, която е под контрола на бунтовниците.
БГНЕС