/ iStock/Getty Images
Китайската телекомуникационна компания „Huawei“ възнамерява да открие собствена фабрика за чипове, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на „Financial Times“.

Франция няма да забранява Huawei, но предпочита европейско 5G

Според източниците, новото предприятие ще бъде открито в Шанхай и няма да използва американски технологии. Производството ще позволи на „Huawei“ да се отърве от зависимостта си от чипове, произведени от САЩ, и да осигури доставката на необходимите компоненти, въпреки ограниченията от тази държава.

Планирано е първоначално предприятието да проведе експерименти за производството на 45-нанометрови чипове (световните лидери в тази област започнаха да използват тази технология преди 15 години).

Huawei след забраната за участието им в 5G мрежата във Великобритания: Решението е разочароващо

„Huawei“ обаче възнамерява да започне да произвежда по-усъвършенствани 28 nm чипове до края на 2021 г. и 20 nm чипове, които могат да се използват в повечето 5G устройства на компанията до края на 2022 г.

На 17 август Министерството на търговията на САЩ наложи ограничения на 38 дъщерни дружества на „Huawei“ за достъп до продукти, произведени с помощта на американски технологии и софтуер. Ограниченията, по-специално, се отнасят до достъпа до чужди чипове, произведени по американска технология.
БГНЕС