/ pixabay.com
Лидерът на Хонконг Кари Лам обяви, че отлага изборите, планирани за 6 септември, заради нарастващата загриженост за пандемията от коронавирус. Тя каза, че изборите ще се проведат на 5 септември 2021 г.

Рекордно увеличение на случаите на новозаразени с коронавируса по света

"Днес обявявам най-трудното решение за последните седем месеца, да се отложат изборите за Законодателен съвет",
каза Лам пред репортери. "Епидемията представлява сериозен риск за Хонконг. Изборите са уникални, най-големите в Хонконг", каза Лам и добави, че провеждането им би представлявало риск за голям брой хора.

Група от 22 депутати излезе с изявление, в което обвинява администрацията в Хонконг, че използва огнището като извинение за отлагане на вота. Прессекретарят на Белия дом Кейли Макенани изрази неодобрението на администрацията на Тръмп към решението, като заяви: "Ние осъждаме решението на правителството на Хонконг да отложи с една година изборите си за Законодателен съвет и да дисквалифицира кандидатите от опозицията."

Припомняме, че в четвъртък 12 демократични кандидати бяха дисквалифицирани за участие в предстоящите избори. Това бе наречено от анализатори „политическа чистка“.
В Хонконг се наблюдава увеличение на инфекциите от началото на юли, но все още има относително нисък брой заразени като цяло.


Носенето на маски става задължително на закрито в Хонконг

Продемократичната опозиция постигна съкрушителна победа на изборите на по-ниско ниво през миналата година и се надяваше да се възползва от този момент, за да спечели мнозинство в законодателната власт.

Германският външен министър обяви по-късно в петък, че Германия ще прекрати споразумението си за екстрадиция с Хонконг. "Неведнъж сме изяснявали очакванията си, че Китай ще спазва своите международни правни задължения", каза той. „Тези задължения включват правото на свободни и честни избори“.

"Решението на правителството на Хонконг да дисквалифицира дузина кандидати от опозицията за изборите и да отложи изборите за Законодателен съвет е допълнителен удар върху правата на гражданите на Хонконг", каза Маас.

Държави като Нова Зеландия, Австралия, Канада и Обединеното кралство, също прекратиха споразуменията си за екстрадиция. 
БГНЕС/Дойче веле