Хиляди шиити протестираха в Ирак
Хиляди шиити протестираха в Ирак / снимка: BGNES

Десетки хиляди шиити откликнаха на призива на шиитския лидер Мукдата Садр и се включиха в голяма демонстрация по повод четвъртата годишнина от падането на Багдад, предадоха световните агенции.

Протестиращите се събраха в центъра на свещения шиитски град Куфа. Някой от тях изминаха разстояние от 400 километра, за да се включат в протеста. После протестиращите се отправиха пеша по пътя към съседния свещен шиитски иракски град Наджаф, на 160 км южно от столицата Багдад. Заради демонстрацията движението на коли в Наджаф беше забранено, но на входните точки на града има рейсове, които транспортират пристигащите от Куфа протестиращи до центъра.

Шествието между Куфа и Наджаф беше оградено с полицейски кордон, а две линейки придружаваха участниците в него. То протече мирно. Шиитите носеха малки иракски знаменца. Някои от тях разгърнаха огромен флаг на Ирак и го вдигнаха над главите си. На места на пътя, по който се движеха шиитите, имаше нарисувани американски и израелски знамена, така че те да могат да минат върху тях и да ги стъпчат символично.

Начело на шествието имаше шиитски духовници, но и няколко сунити, поканени лично от шиитите. Войници от иракската армия също се присъединиха към протестиращите.

"Тези хора дойдоха тука, за да покажат, че отхвърлят окупацията и да поискат от окупаторите да си тръгнат от Ирак", каза Фалах Хасан Чансил, депутат от парламентарния блок на Муктада Садр.

"Врагът, който сега окупира страната ни, се е прицелил в достойнството на иракския народ", каза Насър ар Рубаи, лидер на парламентарния блок на Муктада Садр.

Заради протестите по повод четвъртата годишнина от падането на Багдад мерките за сигурност в по-големите иракски градове са затегнати. В Багдад е забранено в родължение на 24 часа движението на превозни средства. Забраната влезе в сила в 5 часа тази сутрин местно време.

Вчера радикалният шиитски лидер призова иракските сили да престанат да сътрудничат на Америка, а своите бойци - да съсредоточат атаките си върху американските войници, а не върху иракчаните.

"Вие, представителите на иракската армия и полиция, не бива да сте на страната на окупаторите, защото те са най-върлият ви враг", се казваше в декларация на Садр, раздавана на хората в град Наджаф.

Садр е един от най-яростните противници на американците в Ирак. Той има 32 депутати в 275-местния иракски парламент и 6 министри в правителството на Нури ал Малики, с което САЩ работят постоянно, припомня Франс прес.

През август 2004 г. Садр хвърли своята Армия на Махди срещу американските сили в Наджаф по време на бунт, който все още се помни. Смята се, че Садр е наредил на хората си да се разоръжат и да се изтеглят от улиците на Багдад във връзка с прилагането на плана за повишаване на сигурността в иракската столица, влязъл в действие на 14 февруари тази година.

Въпреки това Садр не престана да отправя яростни критики срещу американците в Ирак. Твърди се, че сега той се укрива в Иран. Иран и сподвижници на Садр отричат тези твърдения.

Днешната демонстрация, организирана по призива на Садр, отбелязва четвъртата годишнина, откакто американските морски пехотинци и трета армейска пехотна дивизия навлязоха в иракската столица, само 20 дни след началото на войната в Ирак. На 9 април 2003 г. американски танк събори статуята на Саддам на централен багдадски площад и това се превърна в символ на падането на режима на диктатора, обесен на 30 декември 2006 г.