Хиляди протестираха срещу Дюрчани в Унгария
Хиляди протестираха срещу Дюрчани в Унгария / netinfo

Хиляди хора се включиха в протестите срещу унгарския премиер социалист по време на церемониите по случай националния празник на страната, предаде Ройтерс.

Протестиращите викаха "предател" и искаха оставката на Ференц Дюрчани. С днешните демонстрации се поднови кампанията за сваляне на Дюрчани, чието признание, че е излъгал за състоянието на бюджета, за да спечели изборите през 2006 г., предизвика бурни протести, продължили близо два месеца миналата година.

Група от около 300 души скандираше днес "Дюрчани, върви си!" по време на церемония пред парламента. Сградата бе барикадирана след миналогодишните протести, а полицията държеше от нея протестиращите.

Унгарската телеграфна агенция МТИ съобщи, че хиляди хора са се събрали пред националния музей - мястото, от което на този ден през 1848 г. тръгва народен бунт срещу управлението на Хабсбургите.

Няма сведения за прояви на насилие. Полицията посочи, че е подготвена за безредици, но повторение на миналогодишните сериозни сблъсъци не се очакват, отбелязва Ройтерс.