Хиляди поляци на митинг за забрана на абортите
Хиляди поляци на митинг за забрана на абортите / netinfo

Близо 4000 поляци откликнаха на призива на ултраконсервативното католическо "Радио Мария" и се събраха във Варшава, за да настояват за още по-строго законодателство срещу абортите, предаде Франс прес.

Участниците в два отделни митинга, организирани от "Радио Мария" и "Лигата на полските семейства" - крайнодясна партия от управляващата коалиция, се обявиха за промяна в закона за абортите, който е един от най-суровите в ЕС.

Демонстрантите настояха за пълна забрана на абортите, дори и в случай на изнасилване или кръвосмешение, отбелязва Асошиейтед прес.

По същото време протестираха и 700 защитници на позицията, че това е въпрос на личен избор. На един от плакатите им се четеше "Не папата или президентът, а аз ще реша".

Действащият в Полша закон забранява прекратяването на бременността след 12-та седмица от началото й с изключение на случаите, когато е застрашен животът на майката, зародишът има необратими увреждания или зачеването е резултат от изнасилване или кръвосмешение. Неспазването на закона се наказва със затвор до две години.

Предложението на "Лигата на полските семейства" за ново затягане на законодателството едва ли ще бъде прието поради факта, че главната опозиционна партия "Гражданска платформа", която има по-либерални възгледи по темата, продължава да му се противопоставя.

Очаква се това предложение да се гласува около средата на април, посочва АП.