Хиляди подкрепиха абортите в Мексико
Хиляди подкрепиха абортите в Мексико / снимка: BGNES

Няколко хиляди жени участваха в демонстрация в столицата на Мексико в подкрепа на законопроект за легализиране на абортите през първите три месеца на бременността - предложение, което предизвика острата критика на Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

Протестиращите, водени от депутати от различни политически сили, скандираха "Свобода на избор!" и критикуваха президента Фелипе Калдерон, който се изказа против реформата.

Жената може да реши дали да направи аборт или не, но това е нейно решение, заяви бившата кандидатка за президентския пост - феминистката с леви убеждения Патрисия Меркадо. Една светска държава има задължението да даде на жените право да вземат това решение при най-добрите условия, допълни тя.

Законопроектът е предложен от лявата Партия на демократичната революция, която има мнозинство в парламента на град Мексико - столичен федерален окръг със собствен законодателен орган. Депутатите от тази партия са уверени, че законът ще бъде приет през април.

Партията е изпратила законопроекта и във федералния Конгрес с цел легализиране на абортите в цялата страна, но там се очаква проектът да бъде подложен на по-сериозно изпитание, тъй като консервативната партия на Калдерон - Национално действие, е най-голямата парламентарна сила, отбелязва агенцията.