Хиляди почитатели изпращат Павароти
Хиляди почитатели изпращат Павароти / снимки: BGNES

В катедралата на Модена точно в 13 ч местно време (11 ч по Гринуич) приключи поклонението пред тленните останки на италианския тенор Лучано Павароти, предаде АНСА.

Траурната церемония започна в 15 ч българско време в същата катедрала, в която през последните два дни около 100 000 италианци и чужденци се сбогуваха с прочутия тенор, починал на 71-годишна възраст в четвъртък след дълга битка с рака на панкреаса.

На входа на катедралата всеки дошъл да отдаде почит на Павароти, получаваше за спомен негови малки снимки.

На траурната церемония в катедралата присъстват видни италиански и световни политици, както и звезди на оперното и поп изкуството. Италианският премиер Романо Проди отмени визитата си в Словения. В Модена той е придружаван от министъра на културните блага Франческо Рутели и министъра на отбраната Артуро Паризи. Няма да присъства италианският президент Джорджо Наполитано, който се поклони пред тленните останки на Павароти в петък следобед.

В катедралата ще дойдат бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, американският посланик в Италия Роналд Споли и генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие Жан Диуф.

Ще присъстват също вокалистът на U2 Боно, както и италианските поп звезди Дзукеро и Лаура Паузини. И тримата са пели в дует с Павароти на концертите му "Павароти и приятели". Възможно е Елтън Джон и Стинг също да дойдат на погребението, но засега няма официално потвърждение.

Принцът на Монако Албер и сопраното Монсерат Кабайе изпратиха венци, но няма да присъстват на церемонията в катедралата в Модена.

На големия площад пред храма, както и на съседния площад Сан Аугустино между 70 000 и 100 000 италианци ще гледат случващото се в катедралата на няколко огромни екрана. Церемонията ще се предава на живо от телевизиите РАИ и Скай 24 и по интернет. В храма ще има само 800 души, от които 300 роднини и близки приятели на Павароти и 60 акредитирани журналисти, а само 150 места ще бъдат отпуснати за обикновени жители на Модена.

На церемонията няма да има изпълнения на Пласидо Доминго или Хосе Карерас. Ще пее тенорът Андреа Бочели и българското сопрано Райна Кабаиванска. Бочели ще изпълни Ave verum corpus на Моцарт, а Кабаиванска Ave Maria от операта "Отело" на Верди. Бочели пя на втората сватба на Павароти със секретарката му Николета Мантовани, припомня АНСА.

Общо 450 журналисти ще отразяват събитието.

След церемонията, точно когато изнасят ковчега с тленните останки на Павароти, над големия площад в града ще прелетят два пъти 10 самолета от италианския национален въздушен патрул. Те ще оставят в небето над Модена червени, бели и зелени следи, които ще изрисуват италианското знаме. Подобно нещо се прави само на националните погребения в Италия.

Павароти ще бъде погребан в гробището Монтале Рагоне близо до неговата вила извън Модена. Там са погребани родителите му и синът му Рикардо, починал малко след раждането си преди четири години.

В памет на Павароти преди предстоящите мачове на Италия и Англия от квалификациите за европейското първенство по футбол през 2008 година на стадионите ще звучи запис на изпълнението на Павароти на арията Nessun Dorma от операта на Пучини "Турандот", която беше една от любимите на покойния тенор.