Силно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер край бреговете на Северна Калифорния днес рани двама души, повреди мост и няколко пътни артерии и остави хиляди домове и предприятия без ток.

Земетресението с епицентър 350 км. северно от Сан Франциско е предизвикало изтичане на газ, прекъснало е електропроводи и е предизвикало пожар в сграда, който бързо е бил потушен, но това е довело до срутването на две други сгради, съобщават от Калифорнийския департамент по горите и противопожарната защита. След земетресението департаментът е приел 70 спешни повиквания, включително един сигнал за човек, останал в капан, който се нуждае от спасяване, според говорителя Трън Бейеа.

Двама души са били ранени близо до епицентъра на земетресението в окръг Хумболт, където се съобщава за множество щети на пътища и домове, съобщиха от офиса на шерифа. Единият от пострадалите е дете с травма на главата, а другият - възрастен човек със счупено бедро, съобщават местните медии, като се позовават на шерифската служба.

Не е ясно дали земетресението е причинило смъртни случаи.

Полицията е затворила моста над река Ил в и от Ферндейл заради четири големи пукнатини по моста и опасността пътното платно да пропадне, съобщиха от Калифорнийския пътен патрул.

Длъжностните лица са затворили най-малко четири пътя в окръг Хумболт заради големи пукнатини и разследват възможно скъсване на газопровод.

Земетресението вероятно е причинило леки до умерени щети и няколко вторични труса, според съобщението на Американската служба за геоложки проучвания (USGS).
БГНЕС