Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси бреговете на Северна Калифорния, но няма опасност от цунами, съобщиха сеизмолози.

Сравнително плиткият трус е станал на 25 мили (40 км) югозападно от пристанищния град Еврика, в окръг Хумболт, съобщи Геоложката служба на САЩ (USGS).
В предварителната си оценка USGS заяви, че вероятността за жертви е малка, но са възможни известни щети.

Националният център за предупреждение за цунами заяви, че не се очаква цунами.

 
Изглежда, че са били засегнати електрозахранванията, като в окръг Хумболт близо 60 000 клиенти са останали без ток, според сайта poweroutage.us.

"Електрозахранването е прекъснато в целия окръг. Не се обаждайте на телефон 911, освен ако не изпитвате непосредствена спешна нужда", съобщи в Туитър Службата за извънредни ситуации на щата Хумболт.
В района са регистрирани около десетина малки вторични труса, съобщиха от USGS.

Калифорния редовно е разтърсвана от трусове и според сеизмолозите е почти сигурно, че през следващите 30 години щатът ще бъде засегнат от земетресение, способно да предизвика мащабни разрушения.

При земетресението с магнитуд 6,7 през 1994 г. в Нортридж, северозападно от Лос Анджелис, загинаха най-малко 60 души, а щетите се оценяват на 10 млрд. долара, докато земетресението с магнитуд 6,9 в Сан Франциско през 1989 г. отне живота на 67 души.
БГНЕС