/ iStock/Getty Images
Япония днес предупреди, че през югозападния остров Кюшу може да премине мощен тайфун, а метеоролозите прогнозират безпрецедентни ветрове и вълни и призоваха за най-висока степен на внимание, предаде агенция Киодо.

Японската метеорологична служба каза, че тайфунът "Нанмадол" вече е близо до южния остров Якушима, като ветровете му достигат 162 километра в час. Той бавно се придвижва на север към основния южен остров Кюшу, където по-късно днес е възможно да причини валежи.

Силно земетресение разтърси Тайван


Очаква се "Нанмадол" да достигне до Токио във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Освен това метеорологичната агенция прогнозира, че утре по обе д могат да се изсипят до 50 сантиметра валежи и предупреди за опасност от наводнения и свлачища. Гражданите бяха призовани да се евакуират поради опасност от „безпрецедентни“ ветрове и вълни. 

Досега местните власти не са съобщавали за големи щети или ранени.

Над 9000 жители на най-тежко засегнатата префектура Кагошима днес бяха настанени в евакуационни центрове. В съседната префектура Миядзаки бяха евакуирани 4700 души. Над 93 000 жилища в Кюшу са останали без ток.

В Западна Япония са отменени стотици вътрешни полети до вторник, а с придвижването на тайфуна на североизток се очаква техният брой да се увеличи. До утре е спрян обществения транспорт в Кагошима и Миядзаки. Движението на влаковете стрели на остров Кюшу също е преустановено.