Хилари Клинтън обеща помощ на Мексико във войната срещу наркокартелите
Хилари Клинтън обеща помощ на Мексико във войната срещу наркокартелите / снимкa: Reuters

Американският държавен секретар Хилари Клинтън обеща, че САЩ ще помогнат на Мексико във войната срещу наркотрафикантите по границата между двете съседки, предаде Ройтерс.

Клинтън, която пристигна с делегация от високопоставени представители в Мексико сити за еднодневни разговори, заяви, че е време да се намери решение на дълбоките социални проблеми, които разпалват нарковойните.

"Да, ние приемаме своя дял от отговорността", заяви Клинтън. "Знаем, че търсенето на дрога стимулира тази незаконна търговия и че покупките на оръжия в САЩ помагат за засилването на насилието тук, в Мексико".

Тя обеща, че съвместният американско-мексикански отговор няма да бъде възпрепятстван от "граници или бюрократични разделения."

Клинтън заяви, че усилията трябва да бъдат насочени отвъд мерките за разбиване на наркотрафикантските организации, а да се търсят начини за засилване на правоналагащите органи, повишаване на икономическите възможности и изграждане на модерна граница, гарантираща сигурността.

В делегацията, водена от държавния секретар, участват още министърът на отбраната Робърт Гейтс, на вътрешната сигурност Джанет Наполитано, както и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили адмирал Майкъл Мълън.

Двама американски граждани бяха застреляни този месец в граничния град Сиудад Хуарес, който е арена на кръвопролитни битки между съпернически наркокартели, пише БТА. Нападението повдигна въпроса какво може да направи Вашингтон за повишаване на сигурността, без това да се изтълкува като намеса във вътрешните работи на Мексико.

САЩ вече имат сериозно участие в борбата срещу наркобандите в Мексико и обещаха план на стойност около 1,4 милиарда долара за подпомагане на мексиканските власти в борбата им с наркокартелите.