/ Getty Images
„Подкрепата ми за украинския народ е непоклатима“, каза  Камала Харис, вицепрезидентката и кандидат за Белия дом от Демократическата партия по време на среща с украинския президент Володимир Зеленски.

„В моята страна има хора, които биха искали да принудят Украйна да се откаже от големи части от суверенната си територия, които биха поискали Украйна да се обяви за неутрална и които биха поискали Украйна да се откаже от военните си отношения с други държави.

Тези предложения са същите като тези на Путин и не са предложения за мир. Те са предложения за капитулация, което е опасно и безотговорно“, добави тя с намек за коментарите на републиканския си съперник Доналд Тръмп, който заяви, че ако спечели президентските избори ще разреши конфликта в Украйна за "24 часа".

Доналд Тръмп също обвини украинския президент, че „отказва да сключи споразумение“ с Русия.

„Продължаваме да даваме милиарди долари на човек, който отказва да сключи споразумение, Зеленски“, осъди Тръмп на предизборен митинг.

„Всеки път, когато е идвал в нашата страна, си е тръгвал с 60 млрд. долара. Мисля, че той е най-добрият търговец на планетата“, закани се бившият президент в Северна Каролина.

"Ако позволим на агресорите да отнемат територии безнаказано, Путин може да хвърли око на Полша, балтийските републики и съюзници от НАТО. Трябва да защитаваме международния ред и норми. САЩ подкрепят Украйна, защото това е в техен стратегически интерес. Нищо, което касае Украйна, не може да бъде решавано без самата Украйна", каза още Харис.

Зеленски ѝ благодари за подкрепата и допълни, че страната му спешно се нуждае от укрепване на противовъздушната си отбрана.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/ БТА