Хамид Карзай е победител на президентските избори в Афганистан
Хамид Карзай е победител на президентските избори в Афганистан / БГНЕС

Афганистанската Независима избирателна комисия (НИК) обяви официално днес Хамид Карзай за победител в президентските избори, предаде ДПА.

Малко по-рано НИК отмени насрочения за 7 ноември втори тур на изборите, след като съперникът на Карзай Абдула Абдула се оттегли вчера от надпреварата. Избирателната комисия аргументира решението си да обяви Карзай за победител с това, че той е получил най-много гласове на произведения на 20 август първи тур и че по конституция балотаж се провежда с участието на двама претенденти. Тя допълни, че се надява да избегне бунтовнически нападения и иска да спести средствата, които биха били похарчени за един на практика ненужен втори тур.

Решението освен това съвпада с днешното обявяване в Афганистан на епидемия от свински грип. Целта на мярката е да бъде предотвратено бързото разпространение на новия вирус A (H1N1), предаде Ройтерс.

Властите затвориха училищата за период от три седмици. Те освен това посъветваха гражданите на страната да не се събират в затворени помещения.

Афганистан регистрира миналата седмица първия си смъртен случай от свински грип. До момента в страната са потвърдени близо 350 случая на заразени с новия грипен вирус хора. /БТА/