/ БТА
Палестинското ислямистко движение "Хамас" обвини израелското правителство, че е "носи цялата отговорност" за провала на досегашните преговори за спиране на огъня в Газа, придружено от освобождаване на заложници и затворници, предаде Франс прес.

"Движението неотдавна информира братята посредници (Катар и Египет), че се придържа към своята позиция и визия, представени на 14 март. Но (израелската) окупация отказа да отговори на основните искания на нашия народ и на нашата съпротива", се казва в изявление на "Хамас".

"В резултат на това движението отново заявява, че (израелският премиер Бенямин) Нетаняху и неговото екстремистко правителство носят цялата отговорност за провала на преговорните усилия и за това, че досега са възпрепятствали сключването на споразумение", добави "Хамас", без да обявява, че слага край преговорите.

Хамас предлага ново шестседмично примирие в Газа

Групировката "Хамас", която досега настояваше за окончателно прекратяване на огъня в Газа преди размяната на израелски заложници с палестински затворници, промени позицията си на 14 март, като заяви, че сега подкрепя шестседмично примирие, включващо връщане на разселените палестинци по домовете им и "истинска" размяна на затворници, посочва Ройтерс.

Страните посредници - САЩ, Катар и Египет - от седмици водят преговори за прекратяване на огъня след пет месеца и половина опустошителна война, отбелязва АФП.

"Хамас" приветства вчера резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за "незабавно прекратяване на огъня" в Газа, и изрази "готовност" да започне "незабавно" процес на размяна на заложници срещу затворници.

Веднага след приемането на резолюцията Израел отмени посещение на израелска делегация във Вашингтон, което трябваше да се състои тази седмица, като заяви, че въздържането на САЩ от гласуване в ООН "подкопава" както военните му усилия, така и усилията му за освобождаване на заложниците.
 
Алексей Маргоевски/БТА