/ БТА
Гръцкият фармацевтичен регулатор (EOF) отхвърли съобщенията в местната преса в сряда, че е спрял партида от ваксината за коронавирус на AstraZeneca, след като австрийските власти обявиха, че разследват смъртта на човек и сериозно заболяване на друг след ваксинация с дози от тази партида, пише електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", цитирано от "Фокус".

Австрийските власти поясниха на 7 март, че понастоящем няма „доказателства“, че реакциите са свързани с ваксинацията, но че останалите запаси от партидата вече няма да бъдат използвани като предпазна мярка.

„EOF информира, че съобщенията не отговарят на реалността. Европейската агенция по лекарствата, производителят, както и Австрийската агенция по лекарствата, не свързват тази партида и ваксинация с нежеланите реакции, регистрирани в Австрия “, заяви Националната организация по лекарствата в прессъобщение в сряда.

Австрия изтегля от употреба партида от ваксината на AstraZeneca

Латвийската здравна инспекция и Държавната агенция по лекарствата (ZVA) също спряха партида ABV5300 от ваксината за Covid-19 на AstraZeneca, следвайки примера на Австрия.

Латвийската информационна агенция LETA съобщи на 9 март, че партида ABV5300, която възлиза на 1,6 милиона дози, е доставена на 17 държави-членки на ЕС: България, Литва, Естония, Люксембург, Латвия, Ирландия, Дания, Австрия, Гърция, Швеция, Холандия, Полша, Испания, Франция, Исландия, Малта и Кипър.
Агенция "Фокус"