Пристанището Пирея в Гърция
Пристанището Пирея в Гърция / iStock/Getty Images
Гърция ще обяви международен търг за експлоатацията на 10 големи регионални пристанища тази година. Това заяви министърът на корабоплаването и островната политика Янис Плакиотакис на среща с представители на Съюза на собствениците на круизни кораби, съобщи РИА Новости.

През 2020 г. ще бъдат въведени промени в управлението на пристанищата. Причината е, че съществуващият модел не позволява пълноценно използване на капацитета на всяко от тях. Ще бъдат обявени конкурси за поемане на управлението в 10 от големите пристанища, включително такива, в които работят и круизни кораби. Министърът обяви и създаването на специална круизна стратегия за тази цел.

САЩ искат да купят пристанището Александруполис в Гърция

Плакиотакис информира за новата стоянка за круизни кораби и новата инфраструктура на приема в пристанище Пирея, както и за финансирането на 39 пристанища. Програмата на държавната инвестиция е в размер на 4,4 млрд. евро.

По данни на Асоциацията на гръцките пристанища, 2019 г. е била най-успешната за круизните пътувания в Гърция. Пристанищата на страната са били посетени от 3 899 кораба и повече от 5,5 млн. туристи.

Инвестициите в пристанище Пирея нарастват

Броят на гостите, посетили Гърция с кораби, е нараснал с 15,64 %, съобщават от асоциацията.

Прави се уточнението, че туристите, пътуващи с круизни кораби, попадат в статистика, различна от общия брой на посетителите в страната. 
БГНЕС