/ Gulliver/Getty Images
Въпреки сериозният отклик на групи за защита правата на човека, както и политици, Гугъл отказа да премахне приложението на правителството на Саудитска Арабия, съобщава сайтът за технологии и наука Гизмодо.

Заедно с други функции приложението дава възможност на саудитските мъже да следят и да забраняват пътуването на жените и подчинените си.

Решението да не се премахне приложението следва писмото, което бе изпратено на 21 февруари и което е подписано от дузина членове на конгреса, които призовават изпълнителните директори на Apple и Google да премахнат от своите магазини въпросното приложение.

Мъже следят жените си с мобилно приложение в Саудитска Арабия


В писмото на депутатите се признава, че приложението предлага и някои „рутинни функции” като подаване на заявка за преиздаване на изтичащи документи, например паспорти и регистрационни номера на клона. Но в писмото се обръща специално внимание за „тревогата на представителите относно характеристиките на приложението, които пречат на свободното движение на саудитски жени и работници мигранти“.

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, ако семейният ти статут се промени

„Изобретателността на американските технологични компании не трябва да се извращава, за да се нарушават човешките права на саудитските жени“, пишат те. „Иновациите от двадесет и първи век не трябва да продължават тиранията от шестнадесети век. Поддържането на това приложение във вашите бази позволява на компаниите и американските ви служители да бъдат съучастници в потискането на жените от Саудитска Арабия и работниците мигранти", пише в писмото.
БГНЕС