Гръцки анархисти всяват ужас в Италия
Гръцки анархисти всяват ужас в Италия / снимка: Reuters, архив

Мерките за сигурност на няколко магистрати от Болоня бяха засилени след заплахи, отправени към тях от гръцки анархисти, разследвани в Италия, предаде Франс прес, като се позова на представители на местните сили за сигурност.

Имената на засегнатите магистрати не се уточняват. Пояснява се само, че те са от прокуратурата в Болоня.

В блог на гръцки анархисти бяха отправени заплахи за дъжд от куршуми и за мощна бомба срещу магистратите. Текстът беше подписан от девет членове на гръцката анархистка група "Заговор на огнените ядра", свързана с анархистката мрежа Неофициална анархистка федерация. Седем от тези девет души се намират в затвор в Гърция, защото са обвинени от прокуратурата в Болоня, че са изпратили колет бомба през ноември 2010 г. на тогавашния италиански премиер Силвио Берлускони.

В неделя италианската министърка на вътрешните работи Анна Мария Канчелиери обяви, че правителството е решило да вдигне степента на тревога около обектите, които биха могли са станат мишена на нападение в Италия, предава БТА. Това решение бе предшествано от няколко атаки срещу офиси на италианската Агенция по приходите и от покушението миналия понеделник срещу директора на компанията "Ансалдо нуклеаре". За това нападение отговорност пое група, която твърдеше също, че е част от Неофициалната анархистка федерация. Тази група обяви, че ще предприеме още осем подобни операции, за да отмъсти за задържаните анархисти, пратили пакета бомба на Берлускони.

Прокуратурата на Болоня вече приключи разследването по случая, при което използваше предоставена от Гърция документация.

След серията от заплахи и атентата срещу "Ансалдо нуклеаре", която е филиал на италианската държавна компания Финмеканика, шефът на Финмеканика Джузепе Орси е получил от италианските власти полицейска защита. Подобна защита е била осигурена на още седем влиятелни личности на италианската икономика, сред които ръководители на компании, посочва АНСА, без да цитира имена.