Грузия твърди, че е свалила 10 руски изтребителя
Грузия твърди, че е свалила 10 руски изтребителя / снимка: БГНЕС

Грузия е свалила 10 руски изтребителя и е унищожила 30 руски танка, заяви секретарят на Съвета за сигурност Каха Ломая на пресконференция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Свалихме 10 руски самолета и пленихме един от пилотите, който в момента е лекуван във военна болница", посочи Ломая, добавяйки, че грузинските сили са унищожили и 10 руски танка.

Грузинската телевизия "Рустави 2" показа днес кадри, на които се виждал трупът на убит руски пилот, както и картата за самоличност на пленения пилот, предаде Франс прес. Телевизията уточни, че пилотът е загинал, след като бомбардировачът му бил свален от грузинските сили в района на Гори, в северната част на Грузия.

Каха Ломая каза също, че президентът Михаил Саакашвили е наредил на грузинските сили да се изтеглят от южноосетинската столица Цхинвали като жест на добра воля и знак, че Грузия се стреми към прекратяване на огъня, предаде ДПА. Секретарят на грузинския Съвет за сигурност допълни, че войските били разположени в район, близо до Цхинвали, и имали заповед да не отвръщат, доколкото е възможно, на руския обстрел. "Но все още няма прекратяване на огъня. Невинаги е възможно да не се отвръща на огъня", посочи Ломая в отговор на журналистически въпроси.

"Президентът Саакашвили даде ясно да се разбере, че Грузия прави първата крачка чрез едностранно изтегляне от Цхинвали", подчерта той.

Ломая обвини руските войски, че извършвали етническо прочистване в Южна Осетия, съобщи Ройтерс. По-рано днес руското външно министерство отправи същото обвинение срещу Грузия.

Изтегляне на грузинските войски от зоната на конфликта е единственото решение на кризата в Южна Осетия. Това заяви руският президент Дмитрий Медведев в телефонен разговор с президента на САЩ Джордж Буш, съобщи Ройтерс.

"Руският президент специално подчерта, че единственият изход от трагичната криза, провокирана от грузинското ръководство, е изтегляне от Тбилиси на въоръжените формации от зоната на конфликта", се казва в комюнике на кремълската пресслужба.