Грози ни световна епидемия от микроцефалия, предупредиха учени
Грози ни световна епидемия от микроцефалия, предупредиха учени / БГНЕС

Учени предупредиха да се подготвим за епидемия от микроцефалия в страните, в които върлува болестта зика, съобщиха Ройтерс и Франс прес. Заключенията им са въз основа на изследване, което предостави допълнителни доказателства, че съществува връзка между зика и микроцефалия у фетуса.

Трябва да се подготвим за епидемия от микроцефалия във всички страни, в които е регистрирано заразяване с вируса, както и в страните, където може да се разпространи заболяването, предупредиха бразилски и британски учени.

Зараза с вируса зика в края на бременността не уврежда бебето

Редица изследвания доказаха, че вирусът зика може да е в основата на микроцефалия и други мозъчни аномалии у фетуса. Досега обаче не бе извършено изследване, което да сравни група хора, засегнати от болестта, с участници в контролна група.

Като сравнили 32 новородени, засегнати от микроцефалия, с други 62 новородени, които не са засегнати от въпросната малформация, бразилски учени установиха, че близо половината от участниците в първата група са с положителни резултати на тест за заразяване на кръвта или гръбначно-мозъчната течност със зика. Тази връзка накарала учените да заключат, че епидемията от микроцефалия е в резултат на вродена инфекция със зика.

Доказано: Зика уврежда мозъка на ембрионите

Макар че става дума за предварителни резултати и че се предвижда в изследването да бъдат включени допълнително други 600 деца, учените предупреждават, че ни грози световна епидемия от микроцефалия, свързана със зика.

Учени доказаха връзка между Зика и рядка неврологична болест

"Получените резултати навеждат на мисълта, че зика трябва официално да бъде добавен в списъка с вродените инфекции, който включва токсоплазмозата, сифилиса, варицелата, рубеолата, цитомегаловируса, херпеса", заяви д-р Талия Велю Барету де Араужо от университета на Пернамбуко.

Източник: БТА