Учени доказаха връзка между Зика и рядка неврологична болест
Учени доказаха връзка между Зика и рядка неврологична болест / БГНЕС

Френски учени заявиха, че са доказали връзка между вируса Зика и синдрома на Гилен-Баре, предаде Ройтерс.

Това означава, че в засегнатите от епидемия на Зика страни скоро ще нараснат случаите на редкия автоимунен синдром, отбелязва агенцията.

При синдрома на Гилен-Баре имунната система напада част от нервната система. Той обикновено се развива няколко дни след излагането на вирус, бактерия или паразит.

Вирусът зика може да по-опасен, отколкото се предполага

Ретроспективното изследване анализира данни от епидемия на Зика във Френска Полинезия през 2013 и 2014 г., съобщават изследователите, ръководени от Арно Фонтане от френския Институт Пастьор. Според тях рискът да се развие синдрома на Гилен-Баре нараства до 2,4 на 10 000 заразени със Зика. Работата на учените е от съществено значение, защото потвърждава ролята на Зика в случаите на развитие на тежката неврологична болест, подчерта Фонтане.

За първи път откриха активен вирус зика в слюнка и урина

"Регионите, които са засегнати от епидемия от Зика, вероятно ще станат свидетели на значително нарастване на броя на пациентите с тежки неврологични усложнения и ако е възможно, трябва да подобрят възможностите на здравните си заведения за прием на пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение.

Доказаха връзката между вируса Зика и микроцефалията при бебетата

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че разпространението на пренасяния от комари вирус Зика е международен здравен проблем. Това предупреждение се основава на данни, свързващи Зика с родилен дефект, известен като микроцефалия, при който децата се раждат с малка глава и недоразвит мозък, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА