/ iStock/Getty Images
Активисти на международната природозащитна организация "Грийнпийс" блокираха входа на централата на Бритиш петролиъм в Лондон, с настояване да се прекрати разработката на всички нови петролни и газови находища, предадоха Ройтерс и ТАСС.

В Делхи дишат най-мръсния въздух в света

"Активистите блокират входа на централата на ВР в Лондон. Те са разположили лагер в специално пригодени контейнери. ВР не може да се прави, че може да продължава бизнеса си както обикновено в тази ситуация на климатична криза, в която се намираме", се казва в съобщение в Туитър на лондонския клон на "Грийнпийс".

Затвориха над 400 училища в Банкок заради мръсен въздух

Активистите пристигнаха пред сградата на ВР на площад "Сейнт Джеймс" и се разположиха в специални контейнери, блокиращи входа на централата, а екип от алпинисти се провеси с въжета по фасадата.
"ВР предизвиква климатична криза, която заплашва милиони човешки животи и бъдещето на всичко живо", каза активистът Пол Морозо.

"Науката е категорична - трябва да спрем търсенето на нов петрол и газ, ако искаме годна за живеене планета. ВР трябва или да почисти, или да се откаже", каза Морозо.

Това не е първата подобна природозащитна акция в британската столица през последните месеци. През април активисти на движението "Бунт срещу унищожението" за две седмици блокираха транспорта в Лондон, като настояваха за спешни мерки за борба с промените в климата, припомня ТАСС.
 
БТА