Грета Тунберг
Грета Тунберг / Gulliver/Getty Images
Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг ще бъде водеща на едно от празничните сутрешни предавания на британското радио Би Би Си 4, предаде АФП, като се позова на Би Би Си.
 


Тунберг ще разговаря с известни хора, които се борят с промените в климата и е предложила във воденото от нея предаване да има репортажи от Антарктика и Замбия и интервю с управителя на Банк ъв Ингланд Марк Карни.

Грета Тунберг грабна детската награда за мир и чек за 100 000 евро (СНИМКИ)


Шестнадесетгодишната Тунберг, която се превърна в символ на борбата с климатичните изменения, е една от петте известни личности, които ще бъдат водещи на предавания на радио Би Би Си по време на коледните и новогодишните празници. Другите са председателката на британския Върховен съд Бренда Хейл, която отсъди, че решението на премиера Борис Джонсън да спре работата на парламента е незаконно; художникът Грейсън Пери, рапърът Джордж Поета и бившият главен редактор на вестник "Дейли телеграф" Чарлс Мур.

Грета Тунберг взема на стоп катамаран от САЩ до Испания


През минали години водещи на празничните програми на Би Би Си са били личности като британския принц Хари, актрисата Анджелина Джоли и покойния професор Стивън Хокинг.
БТА