Гражданите на ЕС получават правото да се лекуват извън родните си страни
Гражданите на ЕС получават правото да се лекуват извън родните си страни / cнимкa: БГНЕС
Пациентите в страните от Европейския съюз ще могат да се лекуват извън родните си страни без предварително одобрение от своя лекар, ако тази седмица бъдат приети разработените от Европейската комисия правила в тази сфера, съобщи Ройтерс. Пакетът от мерки ще бъде оповестен днес в Брюксел. Той е част от по-широка програма, чиято цел е да бъде създадена "социална Европа".

Сред елементите, които подлежат на реформа, са и здравните услуги - сектор, който страните членки се опитват да държат под национален контрол, отбелязва Ройтерс. Най-силни възражения по предложените мерки се очаква да повдигне Великобритания, посочва агенцията. Здравно-осигурителната система в родната страна на даден пациент ще заплаща стойността на медицинските услуги до размера, който би бил платен, ако лечението е извършено в родната му страна. Разликата при лечение в чужбина ще се поема от пациентите.

"Предизвикателството е в това да се създадат повече възможности и да бъдат дадени повече гаранции, без да се накърнява финансовото здраве на националните здравни системи", съобщи миналата седмица Европейската комисия. "Всеки има право на достъп до качествени услуги, например образование и здравеопазване, на всякаква възраст", се казва в съобщението на Европейската комисия. Пакетът от мерки се базира на решения на Европейския съд, които се отнасят до проблеми с лечението в чужбина. През 2006 г. например съдът постанови Великобритания да изплати 4000 лири за операция във Франция на бедрената става на англичанка, която чакала прекалено дълго време без да й дойде редът за операция в родната й страна.

Пакетът от мерки за "социална Европа" предвижда и правила, с които да се премахне дискриминацията извън сферата на трудовите отношения - където тя вече е забранена - въз основа на възраст, сексуална ориентация, инвалидност или религия. Ако правилата бъдат приети от правителствата на страните членки, обвинените в дискриминация ще трябва да доказват, че твърденията срещу тях са неверни. Тези правила накараха редица компании да изразят тревога, че ще се наложи да извършат скъпи промени, за да осигурят достъп на инвалиди до предлаганите от тях стоки и услуги.